We nemen je graag mee in ons avontuur over de “Strade Bianche”, de witte wegen, waar mijn vriendin en ik een deel van deze iconische route hebben gefietst. Het was een mix van uitdagende klimmetjes, onverwachte grindcondities en een welverdiend biertje in Siena. Wat een absolute aanrader is dit; ga de Strade Bianche zelf fietsen!

Samen de uitdaging aangaan

Tijdens onze – mijn vriendin Irene en ikzelf – vakantie in Toscane deden we ook Siena aan. Als groot wielerliefhebber begint het dan natuurlijk al gauw te kriebelen. Vanuit hier kun je namelijk de iconische witte wegen van de Strade Bianche bedwingen. We gingen gauw opzoek naar knappe gravel bikes om mee op pad te gaan. Waar de toppers het gewoon op hun smalle bandjes doen, is het voor de mindere goden zoals wij toch echt wel fijn om wat meer grip te hebben. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Bike Tour Tuscany; aanrader! Deze man verhuurde namelijk Bianchi gravelbikes. De Bianche op een Bianchi, dat maakt de ervaring wel perfect! De route bood niet alleen uitdagende klimmetjes, maar ook een schilderachtig landschap dat we samen konden ontdekken. Om dit met je vriendin te doen voegt natuurlijk wel een extra dimensie toe.

Strade Bianche Irene

De route van Strade Bianche

 Aangezien het bloedheet was en Irene nog niet ontzettend veel ervaring had met gravelbeklimmingen van 20%, gingen we voor een iets aangepaste route. We pikten de route van ene Mathieu z’n Strava-profiel en kortten deze iets in. Je kunt in het begin van de route redelijk eenvoudig een lus skippen, waardoor je een route hebt van zo’n 85 kilometer, waarbij je toch de mooiste stroken uit de koers meeneemt. En die stroken zijn echt mooi! Glooiend terrein, bergkammen, cipressen en heerlijk rustig.

Route Strade Bianche

Steile klimmetjes en echte grindervaring

De reputatie van Strade Bianche wordt gevormd door de steile klimmetjes, en we hebben ze zeker gevoeld. Tijdens de rit merkten we op dat de conditie van het grind iets ruiger was dan de perfecte beelden op tv. Hier en daar ligt het grind losser dan je zou vermoeden en het voelde bij vlagen alsof er tractorsporen over de paden liepen. Het gaf ons in ieder geval een eerlijke kijk op de uitdagingen van deze beroemde route. Nog meer respect voor de toppers!

Strade Bianche

Pauze voor ontspanning

Halverwege besloten we om een paar kilometer van de route af te wijken en te ontspannen op een charmant terrasje. Een heerlijke panini en een verfrissend colaatje waren de perfecte brandstof voor de rest van onze reis. Een korte onderbreking om op adem te komen en te genieten van het moment. Sowieso is het verstandig om bij hitte overal waar het kan het vochtpeil te verhogen. Eenmaal op de witte wegen kan het zomaar zijn dat je zonder water komt te zitten.

Strade Bianche

Genieten van een biertje in Siena

Bij aankomst in Siena beloonden we onszelf met een welverdiend biertje op een lokaal terras. Het was een ontspannen afsluiting van een dag vol fysieke en mentale inspanning. Het geluid van klinkende glazen en het proeven van koude pils waren de kers op de taart van onze Strade Bianche-ervaring.

Ga de Strade Bianche zelf fietsen!

Mocht je nog niet overtuigd zijn, bij deze een laatste oproep: ga de Strade Bianche zelf fietsen! Als je houdt van offroad paden, echt gravel, geweldige vergezichten en serene rust, dan is dit de route voor jou. Geloof me; veel mooier wordt fietsen niet. En doe dit dan ook met de juiste sokken.

Strade Bianche