Zes pagina’s telde het document. Met op elke pagina verschillende suggesties voor een fietsroute voor die specifieke dag. Eentje voor de recreatieve fietsers (de Hamburgers) in de groep, eentje voor de mannen die lekker door willen trappen (de Kanonnen), eentje voor een Hamburger die niet zo ver wil als de Kanonnen, maar toch wat verder dan de andere Hamburgers. En dan nog een variant voor een Kanon die wat eerder naar huis moest en dus niet zo lang kon fietsen als de andere Kanonnen, maar zich ook weer te goed voelde voor een Hamburger-ritje.

Ja, toen we onze fietsvriend Huib vroegen of hij de routes wilde uitzetten voor onze vakantie in Luxemburg, nam hij dat niet lichtzinnig op.

Fietsen in Luxemburg

Dat was welkom, want het land stond niet direct bovenaan ons lijstje met fietsbestemmingen. Daarvoor keken we met de fietsgroep toch meestal naar de Alpen, de Pyreneeën, of (als er minder tijd beschikbaar was) Limburg of Vlaanderen. Van Luxemburg wisten we eigenlijk weinig. Pas toen iemand vroeg ‘Is Luxemburg niet wat voor ons?’ gingen we op onderzoek uit.

En zo kwamen we erachter dat je prachtig kunt fietsen in Luxemburg. En een stuk dichterbij dan de Franse fietsbestemmingen. De Luxemburgse wegen zijn – een enkele uitzondering daargelaten – voorzien van prachtig asfalt en er rijden relatief weinig auto’s. Het landschap is er erg mooi en de klimmers kunnen hun lol op. Tijdens een rit van 100 kilometer kun je zo aan 2000 tot 2500 hoogtemeters komen – allemaal bij elkaar getrapt op klimmetjes tussen de 5 en 20 minuten.

Met onze H&K-groep (10 man sterk)is het altijd leuk, ook deze keer weer. Sommige Hamburgers deden hun naam behoorlijk eer aan, door ter voorbereiding nóg minder te fietsen dan voor andere fietsvakanties.

Zo vroeg Bob zich af hoever hij zou komen met de 40 kilometers die hij tot nu toe in 2023 had gemaakt. Redelijk ver, zo bleek, al wilde hij tijdens de lunchpauze telkens via de kortst mogelijke route terug naar het huisje. Die route bleek dan evengoed 50 kilometer te zijn, precies even ver als de weg naar de lunchplek toe. Aan het einde van iedere rit vroeg hij zich telkens af of hij niet toch liever naar Lowlands was gegaan.
Fietsen in Luxemburg

Hennie Kuiper

Over Jasper (half Hamburger/half Kanon) wordt steevast de grap gemaakt dat hij de heuvels beklimt op de fiets waarmee Hennie Kuiper Parijs-Roubaix gewonnen heeft. Misschien is dat ook wel echt waar trouwens, daar zijn we nog niet helemaal over uit. Jasper ging aardig vlot de heuvels over, rekening houdend met zijn beperkte aantal trainingskilometers. En met het feit dat zijn fiets ongeveer het drievoudige weegt van een aantal recente exemplaren.

Huib verbaasde de groep niet alleen met zijn eindeloze hoeveelheid routevoorstellen, maar ook door zijn beperkte kennis van het materiaal.

“Weet iemand hoe je een voorwiel uit een fiets haalt, jongens?”

“Oh, en wat is eigenlijk de beste manier om je ketting schoon te maken?”

Dat Huib ergens op een klim zijn ketting in tweeën trapte was dan ook niet heel verrassend. Die zag er uit alsof zijn vorige fietsvakantie in een moerasgebied had plaatsgevonden.

Klimtalent

Stijn is een merkwaardige combinatie van een Kanon en een Hamburger. Hij traint amper in de winter en klopt ergens in het voorjaar het stof van zijn fiets. Is echter gezegend met zoveel klimtalent dat hij steevast vooraan de heuvels oprijdt. En dan wint ie ’s avonds ook nog de quiz. Fijne vent verder, daar niet van.

Het werd uiteindelijk een topvakantie. De eerste dag was volledig verregend, maar door tijdens de heftigste buien een extra lange lunchstop in te lassen was dat ook goed te doen. Op de twee dagen erna hebben we alleen maar zon gehad.

Fietsen in Luxemburg

Als je langer dan een paar dagen in Luxemburg blijft, ontkom je er niet aan dat er wat overlap in de routes zit. Maar voor een dag of drie, vier kunnen we deze bestemming zeker aanraden.

En geef ons gerust een seintje als je ook gaat fietsen in Luxemburg. Wij hebben namelijk routes zat.

Jelger van Weydom
Vormgever Pedaleur de Charme.