In november 2022 maakte ik (Garikai) een trip door Zuid-Afrika en Swaziland, samen met mijn vriendin (Irene). Een van de hoogtepunten van de trip moest toch wel het laatstgenoemde land worden. Waarom? Omdat je er kunt mountainbiken tussen de zebra’s, om maar een geweldige activiteit te noemen. En er is meer: hieronder een aantal hoogtepunten op een rij.

De Big Five

In Swaziland ligt Mlilwane Wildlife Sanctuary; een wildpark dat – in tegenstelling – tot de wildparken in Zuid-Afrika geen dieren herbergt die onderdeel uitmaken van de Big Five. Dit betekent dus ook dat je in dit park wel vrij mag rondbewegen, zonder dat je (heel) bang hoeft te zijn dat je wordt opgevreten door een leeuw of wordt vertrapt door een agressieve buffel. Het enige waar je een beetje voor moet oppassen zijn de nijlpaarden en de krokodillen, die je hier wel kunt tegenkomen. Dat nijlpaarden jaarlijks voor meer slachtoffers zorgen dan de Big Five bij elkaar opgeteld, moet je voor het gemak even negeren.

Mountainbiken tussen de zebra’s

Wij maakten dankbaar van de kans gebruik om zelf op pad te mogen in dit werkelijk geweldig mooie wildpark. Bij de accommodatie huurden we twee – helaas matig onderhouden – mountainbikes en met een landkaart op zak trokken we erop uit. Wat je vervolgens aantreft is werkelijk subliem. Je fietst dan over rode gravelpaden, door een fel groen landschap en komt de meest schitterende dieren tegen: zebra’s, impala’s, gnoes, Pumba’s en jawel… een krokodil.

Safari (op de fiets)

Mocht je in Zuid-Afrika op vakantie gaan, probeer dan ook Swaziland in je route op te nemen. Zuid-Afrika is een mooi land met indrukwekkende natuurparken, maar voor sportievelingen is het toch een kleine belemmering dat je – tijdens een safari – niet je auto uit mag om van de natuur te genieten. Dat je in Mlilwane lopend of mountainbikend op pad kan heeft dan écht een toegevoegde waarde voor je vakantie. Al is het maar om de Zuid-Afrikaanse wijnen, de amarula’s en de braais er een beetje uit te zweten.