Aerosokken, aeroshirts en aerobikes. Tegenwoordig lijkt alles in de wielerwereld wel gericht op aerodynamica. Maar wat houdt het begrip aero nou precies in en welke voordelen kan je ermee behalen? Wij vertellen graag meer over de aerodynamica van wielerkleding.

Acelera

In een reeds bestaande blog leggen we je uit wat de voordelen van aerosokken zijn, in deze nieuwe blog gaan we dieper in op de aerodynamische eigenschappen van wielerkleding. En leggen we je uit hoe jij hier je voordeel mee kan doen. Om je alles te vertellen over aerodynamische wielerkleding laten we het woord over aan Hugo Lindenbergh, mede-oprichter van Acelera Cycling Couture. Een wielerkleding merk wat zich onder andere specialiseert in aerodynamica.

Acelera

De voornaamste reden dat een wielrenner afremt komt is luchtweerstand. Aerodynamica is letterlijk de wetenschap naar de wijze waarop lucht zicht langs een voorwerp beweegt en dus nauw verbonden aan luchtweerstand. Daarom komt het woord ook zoveel terug in de wielersport.

Wielerprofs doen er alles aan om zo aerodynamisch mogelijk op de fiets te zitten. Een speciale fiets, dichte helmen, geschoren benen en ga zo nog maar even door. De winst die een prof hieruit haalt maakt voor hem een groot verschil. Echter, voor een amateur is de winst van een nieuwe aerofiets nihil.

Wat wel kan helpen is het aanpassen van je houding door bijvoorbeeld je stuur lager te zetten. Zorg er hierbij voor dat de armen altijd comfortabel steun kunnen vinden op het stuur om zo de druk van je onderrug af te halen. Je zal merken dat je lichaam in eerste instantie moet wennen aan een diepere houding maar dit kan op zich geen kwaad. Als het na enkele keren rijden toch niet comfortabel is zou je het kunnen heroverwegen het stuur weer omhoog te plaatsen.

Wat ook helpt, en minder geld kost dan een nieuwe fiets, is het aanpassen van je outfit. Je hoeft misschien geen speciale tijdrit helm te kopen maar overweeg er eens eentje met minder gaten. Een goede bril, een strak shirt en uiteraard aerosokken helpen ook. Besef dat alle kleine beetjes optellen en samen wel een redelijk verschil maken. Zo ontwikkelde wij wielerkleding die 10% minder luchtweerstand heeft dan reguliere wielerkleding. Wil je hier meer over lezen? Klik dan op deze link.