chasse patate

Wij van Pedaleur de Charme zijn gek op wieleruitdrukkingen. En Chasse Patate is misschien wel een van de mooiste wielertermen die er is. Maar wat betekent het nou?

Chasse Patate

Wanneer je aan het koersen bent en je hebt de slag gemist, dan kun je twee dingen doen: je kunt balen en in het peloton blijven hangen of je kunt proberen naar de kopgroep toe te springen. Wij juichen dat tweede natuurlijk toe! Koersen met grinta! Echter zit het er dik in dat je er in je eentje achteraan gaat, maar dat het je niet lukt om bij de kopgroep te geraken. Dan sta je weer voor een keuze: of je laat je inlopen of je begint aan een kansloze missie om kilometers in je eentje tussen de groepen in te blijven zwemmen. Wanneer je voor de laatste optie kiest, bevind je je in de Chasse Patate. Je bent een eenzame strijder, bezig met een totaal nutteloze lijdensweg, maar je weigert op te geven. Tranentrekkend mooi!

Waar komt Chasse Patate vandaan?

De term vindt zijn herkomst uit het zesdaagsen circuit. De Chasse Patate was een koers die werd gereden als opvulling van het officiële programma. Het was om de middagen op te vullen, voorafgaand aan het beter bekeken avond- en nachtprogramma. Veelal zaten er scholieren op de tribune en er werd vooral gekoerst voor het spektakel. De toppers in het klassement konden zo de benen rust geven, de mindere goden konden wat rondjes voorsprong terug pakken, waardoor het veld weer wat dichter bij elkaar kwam en de zesdaagse ogenschijnlijk weer iets spannender werd.

De term “patattenjacht” komt officieel uit de Zesdaagse van Parijs. Voorafgaand aan de koers werden door de renners patatten gegeten. Omdat ze allemaal met een volle pens de baan op gingen had het daarop volgende puntenkoersje niet het hoogste niveau. De renners deden het relatief wat rustiger aan, om zo de spijsvertering wat meer tijd te geven. De punten werden over en weer gedeeld, maar er werd weinig aanzet gemaakt om daadwerkelijk rondes voorsprong te pakken. Zodoende stond de Chasse Patate voor een koers voor de opvulling, net zoals die eenzame vluchter die in z’n eentje tussen de groepen in zwemt. Opvulling. Maar wel prachtige opvulling.

Sokken

Heb jij vrienden die continue in de Chasse Patate zitten? Doe dan deze Chasse Patate-sokken cadeau! Of “overkomt” het je zelf geregeld in de plaatstelijke koers? Koop ze dan lekker voor jezelf. Want al ben je bezig aan een kansloze missie, met deze sokken zie je er wel goed uit!